De controle hondenbelasting gaat weer van start

In oktober controleert de gemeente Overbetuwe, net zoals andere jaren, huis-aan-huis op het bezit van honden. Voor de controle is het bureau Legitiem in de arm genomen. De controleurs bellen bij u aan om het hondenbezit te inventariseren. De controleur kan zich legitimeren.

Constateert hij een hond bij u thuis die niet is aangemeld, dan wordt dit alsnog geregeld.

Als u een hond niet aanmeldt dan kunt u daar een boete voor krijgen. Ook brengen we de niet betaalde hondenbelasting in rekening.

Hondenbelasting

De gemeente Overbetuwe heft al jaren de hondenbelasting. Wat doet de gemeente hier eigenlijk mee? De gemeente legt voorzieningen aan waar u uw hond kunt uitlaten. Dit zijn de hondenuitlaatplaatsen en hondenlosloopgebieden. Uit de inkomsten van de hondenbelasting worden onder andere de aanleg, het onderhoud en de schoonmaak van deze hondenvoorzieningen betaald. De hondenuitlaatplaatsen en losloopgebieden worden minimaal één keer per week schoongemaakt.

Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Het tarief per hond per jaar in 2017 is € 54,60 voor de eerste hond. Voor het bezit van een tweede hond of meer honden gelden hogere tarieven. Bezitters van honden in het buitengebied betalen de helft.

Hondenbezit melden

Hondenbezitters zijn verplicht hun hond zelf aan te melden bij de gemeente. Dit kan via www.overbetuwe.nl, bij de publieksbalie in het gemeentehuis, of door telefonisch een formulier aanvragen.

Heeft u geen hond meer? Vergeet dan niet om uw hond af te melden bij ons. Dit gaat op dezelfde manier als aanmelden. De hondenpenning levert u bij ons in.

Hondenpenning

Alle honden in onze gemeente moeten een hondenpenning dragen, als teken dat de hond geregistreerd staat. Bijkomend voordeel is dat de hondenpenning kan dienen als herkenning van uw hond bij vermissing.