College kiest voor nieuwbouw op locatie Wanmolen Zetten

Op de plaats waar nu nog zalencentrum de Wanmolen staat, krijgt Zetten in de toekomst een nieuw gebouw voor maatschappelijke activiteiten, inclusief twee sportzalen. Dat stelt het college van Overbetuwe voor aan de gemeenteraad. Met het voorstel sluit het gemeentebestuur aan bij ‘Zicht op Zetten 2025’, de toekomstvisie van een groep bewoners waar breed draagvlak voor is in het dorp.

Zalencentrum De Wanmolen staat aan het Schweitzerpark, centraal gelegen in Zetten. Een deel van het gebouw is beschikbaar voor zaalhuur, er is een bowlingbaan en er zijn gymlokalen, en de bibliotheek zit in hetzelfde gebouw. Ook huren enkele maatschappelijke organisaties er ruimtes. Het gebouw is echter sterk verouderd waardoor renoveren nauwelijks een optie is. De gemeenteraad heeft op 7 november 2017 via een motie aan het college gevraagd scenario’s uit te werken en deze aan de raad voor te leggen. In deze scenario’s staat de keuze centraal: gaan we slopen en op deze locatie een nieuw gebouw neerzetten, óf slopen en de gebruikers van de Wanmolen verdelen over andere locaties in Zetten?

Gymlessen

Wethouder Hol: ‘Nieuwbouw op deze locatie heeft de meeste voordelen. De bewoners van Zetten hebben behoefte aan een centraal gebouw met ruimte voor maatschappelijke voorzieningen en verenigingen, zoals de bibliotheek, de speel-o-theek, de historische Kring, toneel- en kaartverenigingen, huisarts, enzovoorts. Bovendien kunnen de basisscholen uit Zetten hun gymlessen hier blijven houden. Daarnaast blijft er ook voor sportverenigingen nog veel ruimte beschikbaar.’

Alleen voor zaalvoetbal en zaalhockey is straks geen ruimte in de nieuwbouw. Deze sporters zouden kunnen verhuizen naar sporthal De Mammoet bij het Hendrik Pierson College (HPC). Wethouder Hol: ‘Het liefst hadden we alles bij elkaar gehouden, maar dat zou aanzienlijk duurder zijn. En het alternatief is dat de kinderen van de basisscholen bij het HPC zouden moeten gaan gymmen. Dat zou volgens de normen een te grote afstand zijn, en bovendien zouden de kinderen dan de Wageningsestraat moeten oversteken. Dat vinden we geen goed idee.’

De kosten van nieuwbouw zijn nu geraamd op 5,2 miljoen euro. Dat is op de lange termijn goedkoper dan renovatie. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 20 februari.