• Column Dimitri Horsthuis-Tangelder

21 september 2021

Bouwen aan de cultuurtoekomst

In Overbetuwe gebeurt veel op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. We zien kunst in de openbare ruimte, exposities zoals The Colorfield Performance, een ruim aanbod aan podiumkunsten, een rijk cultureel en historisch verenigingsleven en uniek cultureel erfgoed zoals het zojuist benoemde UNESCO Werelderfgoed.

• Toespraak Airborne herdenking Driel

18 september 2021

Zaterdag 18 september vond op het Polenplein in Driel de 77e herdenking van Operatie Market Garden plaats. In het bijzonder werd stilgestaan bij de bijdrage van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan deze operatie. Vanwege COVID-19 vond de herdenking in aangepaste vorm plaats zonder publiek, veteranen, nabestaanden en met slechts enkele aanwezigen. De herdenking was te volgen via de livestream van Omroep Gelderland. Lees hieronder de toespraak van burgemeester Hoytink-Roubos in het Nederlands en/of Engels.

• Wandelroute ‘De Polen van Driel’ officieel geopend

08 september 2021

Op vrijdag 10 september is de wandelroute ‘De Polen van Driel’ officieel geopend door wethouder Wijnte Hol, Arno Baltussen (voorzitter Stichting Driel Polen) en Jan Castelein (organisator van de Polentocht Driel). Het startpunt van de route is bij het Informatie centrum ‘de Polen van Driel’ aan de Kerkstraat in Driel tegenover het Polenplein. Ook in Arnhem, Ede en Renkum zijn routes gerealiseerd.

• Onderzoek naar haalbaarheid drijvend zonnepark Eisenhowerplas Elst

03 september 2021

Is het mogelijk om in een deel van de Eisenhowerplas in Elst een drijvend zonnepark aan te leggen? K3 Gebiedsontwikkeling en Vattenfall gaan dat de komende tijd onderzoeken. Onder meer de landschappelijke inpassing, het draagvlak, de financiële haalbaarheid en de mogelijkheden om financieel te participeren worden onderzocht. De gemeente Overbetuwe verleent medewerking aan de onderzoeken vanuit haar gemeentelijke rol. K3/Vattenfall zijn gezamenlijk initiatiefnemer van het zonnepark en dragen alle kosten.

• Voorstel voor nieuw sportcentrum met zwembad bij station Elst

01 september 2021

Het nieuwe Multifunctionele Sportcentrum in Elst komt in De Woongaard, naast de scholen Het Westeraam en Lyceum Elst en schuin tegenover de toekomstige polikliniek van Rijnstate. Dat stelt het college van Overbetuwe voor aan de gemeenteraad, die hierover op 5 oktober besluit. Het zwembad in Zetten blijft in het voorstel open totdat er een blijvende oplossing is gevonden voor het bad. De gemeente en exploitant en toekomstig eigenaar De Drie Essen onderzoeken de komende tijd samen de mogelijkheden om ook na 2025 een zwembad in Zetten te behouden.

• Dijkversterking: dijk tussen Lent en Slijk-Ewijk afgesloten tot eind 2022

29 augustus 2021

De werkzaamheden voor de dijkversterking Wolferen-Sprok gaan 30 augustus van start. Om die werkzaamheden mogelijk te maken, wordt de Waaldijk vanaf de spoorbrug in Lent tot aan camping De Grote Altena in Oosterhout t/m december 2022 afgesloten voor alle verkeer. De dijkversterking maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Rijkswaterstaat en de waterschappen samenwerken.

• Overbetuwe dient beroepschrift in tegen inpassingsplan Railterminal Gelderland

25 augustus 2021

De gemeente Overbetuwe heeft bij de Raad van State een beroepschrift ingediend tegen het inpassingsplan voor de Railterminal Gelderland en de bijbehorende Natuurbeschermingswetvergunning. De gemeenteraad besloot op 13 juli in beroep te gaan tegen de railterminal, omdat ze vindt dat de provincie op een aantal punten onvoldoende rekening houdt met de belangen van de inwoners van Overbetuwe.

• Hoge waterstanden, maar geen reden tot ongerustheid in Overbetuwe

16 juli 2021

Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat water zorg voor hoge waterstanden op de Rijn, Lek en de Maas, vooral in het oosten van het rivierengebied. In Zuid-Limburg is de situatie zeer ernstig en is grote schade ontstaan door het water.

• Afval dumpen? De vervuiler betaalt de rekening!

07 juli 2021

Wie een afvalzak naast de ondergrondse containers zet of ergens anders dumpt, riskeert een fikse rekening van 138 euro. Voor veel inwoners van Overbetuwe is gedumpt afval rond de ondergrondse afvalcontainers een grote ergernis. Heel begrijpelijk: rondslingerende vuilniszakken vervuilen het straatbeeld en ze trekken ongedierte aan. Vuil trekt bovendien vuil aan, waardoor één zak al snel uitgroeit tot een bergje zakken.