Meest gestelde vragen en antwoorden: nieuwe corona-maatregelen en sport in Overbetuwe

Voor inwoners / algemeen

Op wie zijn de nieuwe maatregelen van toepassing?

Op kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Voor volwassenen blijven alle sportaccommodaties, zowel binnen als buiten, gesloten.

Waarom mag de jeugd wel weer sporten en volwassenen niet?

De jeugd mag weer trainen, omdat de experts aannemen dat de jeugd een geringe rol speelt bij de verspreiding van het virus. Voor de andere doelgroepen geldt; houd nog even vol. Hen raden we aan om fit te blijven door te wandelen, fietsen of hardlopen in de openbare ruimte of via een online trainingsprogramma thuis aan de conditie te werken.

Mogen kinderen t/m 12 jaar weer bij hun eigen sportvereniging sporten?

Ja, dat geldt alleen voor de buitensportverenigingen, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De binnensportaccommodaties blijven gesloten. Binnensportverenigingen hebben de mogelijkheid om hun lessen voor kinderen t/m 12 jaar in de buitenlucht aan te bieden. Informeer bij je eigen vereniging of zij dit doen.

Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Kantines, kleedkamers en sanitaire voorzieningen blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.

Mogen kinderen samen spelen/sporten op het trapveldje of pleintje in de buurt?

Kinderen t/m 12 jaar mogen op de veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeft de 1,5 meter afstand niet in acht te worden genomen.

Mogen jongeren van 13 t/m 18 jaar weer bij hun eigen sportvereniging sporten?

Ja, dat geldt in alleen voor de buitensportverenigingen, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden. De binnensportaccommodaties blijven gesloten. Binnensportverenigingen hebben de mogelijkheid om hun lessen voor kinderen van 13 t/m 18 jaar in de buitenlucht aan te bieden. Informeer bij je eigen vereniging of zij dit doen.

Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Kantines, kleedkamers en sanitaire voorzieningen blijven gesloten. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.

Mogen jongeren samen spelen/sporten op het trapveldje of pleintje in de buurt?

Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen onder begeleiding van een trainer, instructeur, jongerenwerker of teamlid van Overbetuwe Beweegt sporten in de openbare ruimte. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Als er geen begeleiding is en er wordt wel gesport, dan mag de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan.

Betekent dit dat ook samenkomsten van jongeren weer zijn toegestaan?

Samenkomsten van jongeren zijn alleen toegestaan tijdens de sportactiviteit. Daarbij moet 1,5 meter afstand gehouden worden. De trainer, instructeur, jongerenwerker of teamlid van Overbetuwe Beweegt ziet daar op toe. Naast de sportactiviteit om blijft de regel gelden dat maximaal 3 personen mogen samenkomen (niet sporten) waarbij ook zij de 1,5 meter afstand houden.

Waar mogen kinderen en jongeren buiten sporten?

Dit kan zowel bij de buitensportverenigingen als op de openbare sport- en speelplekken van de gemeente. Let wel: ook voor jongeren geldt dat dit op de openbare plekken onder begeleiding van een trainer, instructeur, jongerenwerker of teamlid van Overbetuwe Beweegt plaatsvindt.

Mogen ouders kinderen naar de sportaccommodatie brengen?

Kinderen komen zelf naar de training, als dat mogelijk is. Als het echt niet anders kan, mogen ouders brengen en halen. Echter is het dan wel de bedoeling daarna weer naar huis te gaan en niet bij de training te blijven kijken. Volg het eventuele protocol van uw vereniging daarbij op.

Wanneer mag iedereen weer gewoon naar de sportclub?

Daarvoor wachten we de maatregelen van het kabinet af. Samen sporten kan pas als we zeker weten dat dit veilig is. Veilig voor de sporters, de begeleiders én veilig voor de kwetsbare mensen.

Waar vind ik meer informatie?

Aanvullende informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid