Coronahulp aanbieden of vragen

Er zijn in Overbetuwe diverse initiatieven gestart voor hulp tijdens de coronacrisis. Mensen die hulp nodig hebben kunnen zich hier melden. Ook mensen die hulp willen bieden kunnen dat aangeven. Het gaat om mensen die kwetsbaar zijn, maar ook vaak om mensen met vitale beroepen te ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan: boodschappen doen, kinderopvang, medicijnen ophalen, maaltijden wegbrengen, uitlaten van je hond, etc.

ANBO

 • (Eenzame) ouderen kunnen bellen met praktische vragen over thuiszorg, boodschappen en meer informatie over het coronavirus.
 • Telefoonnummer: 0348 - 46 66 66, bereikbaar van 9.00-21.00 uur.

Ons Overbetuwe

Overbetuwe voor Elkaar

Rode Kruis

 • www.rodekruis.nl
 • Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Bellen voor een praatje of een luisterend oor

Heeft u behoefte om met iemand een praatje te maken omdat u uw familie weinig ziet? Of heeft u een luisterend oor nodig omdat u zich zorgen maakt over wat er met u of mensen om u heen gebeurt? Belt u ons dan op: 0481 745712. Wij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 10-14 uur. U krijgt dan een medewerker van Forte Welzijn aan de telefoon. Ook als u hulp wilt bieden nodigen wij u van harte uit om ons te bellen. Zijn we in gesprek, dan krijgt u de voicemail, spreek deze in met uw telefoonnummer, dan bellen we u terug.

Contact met het Sociaal Team Overbetuwe

Neem voor vragen en een uitgebreider overzicht van coronahulp contact op met het Sociaal Team Overbetuwe via telefoonnummer 14 0481. 

Praktische tips - ook voor uw veiligheid:

 • Supermarkten gaan niet dicht; dus hang geen tas met een pasje of portemonnee aan de deur
 • Banken verstrekken geen antivirus pasjes, dus geef nooit bankgegevens op
 • Geef geen bankpasje mee aan onbekenden.
 • Verschillende restaurants bieden een bezorgservice. Je kunt je eten bestellen, dat dan wordt thuisgebracht.
 • Doe alleen boodschappen en houd ook in de winkel afstand
 • Houd je aan de regels van het RIVM.

Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

Tips

 • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
 • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
 • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.
 • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Telefonisch adviesgesprek

Kom je er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk.

Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 088-0011333, je wordt dan in contact gebracht met de coördinator in jouw gemeente.

Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl  als je wilt weten wie zijn en hoe wij werken. En als je tips wilt hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl