MFA Valburg

In juni 2021 is het nieuwe MFC ‘t Knooppunt in Valburg opgeleverd. De komende periode zal het Molenhoekplein opnieuw worden ingericht. Het huidige ’t Kriekske verliest haar functie. Voor deze locatie zoeken we een andere bestemming.

Interview met bestuursleden 't Knooppunt

Indrukwekkend MFC in Valburg prikkelt mensen om activiteiten te organiseren 

Het 40 jaar oude ’t Kriekske bekoorde niet meer, maar nieuwbouw ’t Knooppunt stimuleert Valburgers volop tot ontplooiing van initiatieven. De fraaie inrichting, gecombineerd met moderne kunst en wandbekleding van oud-Valburg, is om door een ringetje te halen. Deze sfeerrijke ontmoetingsplek, met horecavoorziening voor jong en oud, biedt inwoners legio mogelijkheden. “De inrichting prikkelt mensen om activiteiten te organiseren”, vertelt bestuurslid Peter Hilhorst.

Twaalf jaar geleden ging Hilhorst al met een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC) aan de slag. Hij gooide er al zijn ziel en zaligheid in. Hij is betrokken bij de nieuwbouw die Gemeente Overbetuwe regelde. Bij de inrichting is een binnenhuisarchitect ingeschakeld. Aan werkelijk elk detail is zorgvuldig aandacht besteed, in overleg met diverse inwoners. In september is ’t Knooppunt gestart achter Het Wapen van Valburg, waarvan de uitbater ook de nieuwe horeca verzorgt. “Het was een lange weg, maar ik ben hier enorm trots op. Bezoekers zijn bij binnenkomst onder grote indruk. Dit gebouw is een voortreffelijke stimulans voor verenigingen, clubjes en groepen mensen om zelfstandig initiatieven op te pakken.”

Eenzaamheid tegengaan

Een belangrijke drijfveer voor MFC ’t Knooppunt vormde een onderzoek onder inwoners. Daaruit bleek dat eenzaamheid in belangrijke mate speelde onder zowel ouderen als jongeren. “Toen dachten we meteen: dát gaat ons niet langer gebeuren”, zegt mede-bestuurslid Ruud Ruesink. “Zo wilden we nadrukkelijk een ontmoetingsplek voor álle leeftijdsgroepen. Een sfeervolle locatie waar inwoners graag verblijven, sporten, lezen, overleggen en gezellig kunnen bijpraten. Dat gun ik ook onze 300 nieuwe inwoners, die we er graag bij betrekken.” Naast de grote ontmoetingsruimte met bibliotheek bestaat het MFC uit een gymzaal, werkruimte en activiteitenlokalen op de bovenverdieping, en een flinke buitenruimte. Hilhorst: “Het welzijn van de mensen krijgt een impuls. Dat is belangrijk. Tegelijk moet het wonen in Valburg aantrekkelijk blijven.” 

Vaste activiteiten

Ondanks vertraging door corona is er al een aantal vaste activiteiten. Elke twee weken staat op woensdagmiddag ‘Breek de Week’ voor ouderen gepland. Zij kunnen onder meer deelnemen aan stoelgymnastiek, spelletjes en kaarten. En eenmaal per maand is er Eetcafé voor alle inwoners. Zo ook de laatste vrijdag van de maand tussen 18.00 en 19.30 uur, desgewenst uit te breiden met muziek. Op de dinsdag- en donderdagochtenden staat inloop tussen 10.00 en 12.00 uur op het programma. De insteek is ontmoeten, koffie drinken en gezellig kletsen. Hilhorst: “We moeten werken aan onze bekendheid. We staan nog aan het begin. Maar voor uitbreiding van ons programma hebben we vrijwilligers nodig. De eerste weken hebben al dertien enthousiaste gastvrouwen en -heren zich gemeld voor de inloop. Het dubbele aantal is wenselijk.” Na het welkom van Sinterklaas in Valburg bezoekt hij week later het Sinterklaas Theater in ’t Knooppunt. De eerste 100 kinderen en ouders hebben zich al aangemeld. Daar zijn de bestuursleden verheugd over, want zo krijgt de bekendheid een boost.

Initiatieven welkom

Binnenkort vinden er twee bierproeverijen plaats en in het voorjaar een oldtimerfestival. Een leesclub gaat boekbesprekingen houden in combinatie met film. Ook staan reanimatiecursussen, muzieklessen en kinderactiviteiten op zaterdagmiddagen gepland. Het Kunstenaarscollectief uit Valburg, die de kunst aan de muren verzorgt, houdt wisselende exposities. Ook toonden initiatiefnemers voor dans en toneel interesse. Ruesink straalt bij alle nieuwe mogelijkheden: “Bijvoorbeeld kinderopvang of een kleine bridgeclub kan hier uitstekend terecht. Ook op film- en disco-avonden en vergaderingen zijn we ingericht. We beschikken over de allernieuwste voorzieningen met beamer, projectiescherm én professioneel geluid. Initiatieven zijn welkom.”

Meer informatie

Nieuwe inrichting Molenhoekplein

De achterkant van het terrein (tussen 't Knooppunt en het fietspad) wordt nu aangelegd en is naar verwachting begin juli 2021 klaar. Er komt onder andere een terras, ruimte om fietsen te stallen en er wordt plaats gemaakt voor een gazon en beplanting. Ook komt er tussen het terras van het MFC en Het Wapen een looppad. 

De voorkant (het voormalige bouwterrein aan de kant van het Molenhoekplein) wordt ingericht met tijdelijke bestrating zodat 't Knooppunt goed bereikbaar is.

Het schetsontwerp voor de definitieve inrichting aan de voorkant en het Molenhoekplein moet nog verder worden uitgewerkt. We nemen hierover contact op met de mensen uit de werkgroep die hier eerder over hebben meegedacht. De verwachting is dat dit in het najaar verder wordt opgepakt.

Tekeningen en plattegronden