Vrijwilligersgroepen

In het landschap van Overbetuwe zijn zo’n 225 vrijwilligers actief. Ze helpen ons om dit mooie landschap te bewaren. U kunt lid worden van een van deze groepen.

Wilde Bijen werkgroep

De Wilde Bijen werkgroep zet zich in voor de bijen. Dat doen ze door het zorgen voor bijvriendelijke beplantingen en onderhoud van het gebied. Meer informatie over Wilde Bijenwerkgroep op de website van Landschapsbeheer Gelderland.

Wandelbrigade Get2Gether

Er zijn in onze gemeente 11 wandelroutes met wegwijsbordjes. Ook hebben we 'ommetjes' van ongeveer 6 kilometer in Driel, Herveld/Andelst, Heteren, Hollanderbroek, Randwijk en Valburg. De wandelbrigade controleert de wandelroutes en verhelpt kleine problemen aan de routes. Loop een keer met ons mee! Meer informatie op www.onsoverbetuwe.nl.

Steenuilen in Overbetuwe

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke vereniging die onderzoek doet naar de steenuil en deze beschermd. In Overbetuwe is er een regionale afdeling actief en u kunt meedoen. Meer informatie op www.steenuil.nl.

Knotgroepen voor het wilgenknotten

Er zijn verschillende knotgroepen actief. Help mee om deze bijzondere bomen te behouden. U gaat een aantal dagen/dagdelen per jaar buiten aan de slag, samen met andere vrijwilligers. Meer informatie op de website van Overbetuwe Groen natuurlijk. Op de website Landschapsbeheer Gelderland vindt u nog meer knotploegen.

Weidevogel Werkgroep

De Weidevogelwerkgroep Overbetuwe zorgt ervoor dat het aantal weidevogels in onze gemeente in orde is. Dat doen ze samen met boeren en loonwerkers. Meer informatie op weidevogelsoverbetuwe.weebly.com.

Landgoedwerkgroep Hemmen

Stichting het Lijndensche fonds en ongeveer tien vrijwilligers van de Landgoedwerkgroep Hemmen onderhouden het landgoed. Het is een bijzonder gezellig samenzijn met koffie en stroopwafels. Wees welkom! Meer informatie over de Landwerkgroep leest u op de website Landschapsbeheer Gelderland.

Hoogstambrigade

Hoogstamboomgaarden zijn kenmerkend voor het rivierengebied. De Hoogstambrigade Overbetuwe zet zich in voor het onderhoud van deze bomen. Meer informatie over de Hoogstambrigade leest u op de website Landschapsbeheer Gelderland.

IVN RijnWaal

De afdeling IVN RijnWaal bestaat voor 100% uit vrijwilligers en bestrijkt het gebied van het Pannerdens kanaal bij Doornenburg, tot aan het Amsterdam Rijnkanaal bij Tiel. Iedereen kan lid worden! Meer informatie op www.ivn.nl

Wetlandwacht Neder-Rijn Vogelbescherming

Een speciale rol bij de bescherming van natuurgebieden is weggelegd voor de WetlandWachten; de vrijwillige vogelbeschermers van Vogelbescherming die sinds 1995 de ontwikkelingen in ‘hun' wetlands in de gaten houden. Meer informatie op de website van de Vogelbescherming.