Huurwoning verduurzamen: met simpele ingrepen meer comfort!

Ook voor mensen met een smallere beurs zijn er talrijke besparingskansen. Met goedkope en simpele oplossingen beperkt u niet alleen het energieverlies in uw huis, maar ervaart u tevens meer comfort. Ellie Meeuwisz uit Zetten is blij met haar genomen maatregelen: “De tocht is uit het huis. Het voelt nu heerlijk behaaglijk.”

Ellie verhuisde zeven jaar geleden naar de Marshallstraat 57. “De liefde bracht mij naar deze huurwoning in Zetten”, lacht Ellie. “Een fijne stek, maar deze eind jaren 70-woning is uiteraard niet goed geïsoleerd. Zonder grote uitgaven valt al het nodige te winnen. En ik ben een mens die sterk in kosten-baten denkt. Klimaatdoelen zijn prachtig, maar voor mij moet een uitgave wel geld of woongenot opleveren.” Ze deelt graag haar ervaringen én geeft praktische uitvoeringstips die weinig kosten. 

Tochtproblemen overal

Bij alle deuren en openslaande ramen voelde ze tocht. Ook achterin de kamer bij het kozijn had ze last van de kou. Nog erger was de tocht in de gang. De voordeur en de brievenbus bleken de ergste veroorzakers. “Je voelde in de kamer een soort automatische tochtstroom over de vloer trekken. Dat kwam overal vandaan. Van boven, vanuit de bijkeuken en de gang”, legt Ellie uit. Ze besloot vorig jaar het hele huurhuis onder handen te nemen. In de bouwmarkt kocht ze eerst twee rollen tochtstrips van tien meter lengte. Voor minder dan twintig euro. 

Tochtstrips en borstels

De achter- en voordeur voorzag ze van tochtstrips. Zo ook de kozijnen boven en beneden met draaiende ramen. “Ronde rubberen tochtstrips isoleren het best. Je moet de hoekjes goed indrukken”, licht Ellie toe. Onderaan de deur van de bijkeuken naar de woonkamer bracht ze een borstel aan. Deze staat strak op de planken vloer. “Hout leeft en een borstel beweegt gemakkelijk mee. Daarom is rubber minder geschikt. Bovendien een esthetisch verantwoorde oplossing voor nog geen zes euro. Tenslotte wil het oog ook wat”, vertelt Ellie voldaan.

Steenwol achterwand

Onder het raam aan de achterzijde van de kamer zat een dunne triplex plaat. Samen hebben we deze plaat los gemaakt. “Toen bleken er twee dunne plaatjes tempex van anderhalve centimeter dikte achter te zitten. Mijn partner en ik hebben de plaatjes vijf weken geleden vervangen door steenwol van vier centimeter dikte. De isolatiewaarde ligt aanzienlijk hoger en bovendien sluit dit materiaal beter aan. Dit kostte maar twaalf euro”, rekent Ellie voor. Glaswol van tien centimeter had de voorkeur. Daarvoor was helaas onvoldoende ruimte. “Maar werkelijk, het voelt aan de achterzijde stukken minder koud aan.” 

Gordijn en brievenbus

De tochtende voordeur heeft een dubbele brievenbusklep aan de binnen- en buitenzijde gekregen. “Voor mijn eigen assurantiekantoor kom ik bij veel klanten thuis. Weinig mensen hebben daar wat aan gedaan”, verbaast Ellie. Ook heeft ze een zwaar gordijn geplaatst. In de winter tegen de kou, in de zomer tegen de warmte. Als de wind op de voordeur blaast, komt er nu minder kou in de gang. “Van de Kwantum met extra isolatie aan de achterzijde. Ik heb ruim 200 euro aan dit prachtige gordijn besteed. Maar deze gaat wel vijftien jaar mee, hè. En het scheelt zo ontzettend veel: het verlies aan kamerwarmte bij het openen van de kamerdeur voor toiletbezoek ligt stukken lager”, overtuigt de bewoonster. Haar eindconclusie? “Elke maatregel verlaagt jaarlijks onze energierekening én de tocht is verdwenen. We genieten van aanzienlijk meer wooncomfort.” Ze heeft de smaak te pakken. In de planning zit zes m² dakisolatie in de bijkeuken. “Drie gipsplaten en glaswol. Een dagje werk, slechts veertig euro. Dit geeft zoveel voldoening…”