Gemeentewapen

Overbetuwe is een jonge gemeente die op 1 januari 2001 is ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Elst, Heteren en Valburg. Ook in het gemeentewapen komen de drie voormalige gemeenten Heteren, Valburg en Elst samen.Gemeentewapen Overbetuwe

Het gemeentewapen van Overbetuwe

Op de linkerhelft van het wapen ziet u een azuur-gouden schaakveld en een vrijkwartier van de bontsoort hermelijn. Dit verwijst naar het wapen van de in 1955 opgeheven gemeente Hemmen. Tot 1 januari 2001 maakte Hemmen deel uit van de gemeente Valburg.

Op de rechterzijde van het gemeentewapen staat een rode toren afgebeeld. Deze verwijst naar twee vroegere Heterense kastelen, de Nijburg en de Roode Toren. De doodskist in het bootje komt uit het gemeentewapen van Elst. Het is de doodskist van de kerkpatroon van Elst, de heilige Werenfridus.

Het gemeentewapen van Overbetuwe is vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 28 november 2001. Het is afgebeeld op de penning aan de ambtsketen van de burgemeester en op de erepenning van de gemeente. Het gemeentewapen wordt alleen gebruikt bij officiële gelegenheden.