Verenigingen Heteren nog niet gewend aan idee van collectief

Initiatiefnemer van Verenigingen Collectief HeterenOveral in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: Bert van Putten van Heteren Sociaal met het Verenigingen Collectief Heteren.
Door Kees Jansen

De opzet van het Verenigingen Collectief Heteren is vernieuwend. Misschien wel iets tè vernieuwend, want de verenigingen in het dorp omarmen het initiatief nog niet met volle overtuiging.

Bedenker Bert van Putten hoopt dat de komende maanden de vonk alsnog overspringt. ,,We hebben pas een bijeenkomst gehad die mij weer wat positiever stemde. En als het niet lukt, geven we het niet gebruikte deel van de subsidie terug aan de gemeente. Dat is dan jammer, maar ik lig er niet wakker van. Dan is het kennelijk nog te vroeg.”

Het Verenigingen Collectief Heteren is opgezet om clubs uit het dorp met elkaar samen te laten werken aan dingen die zij belangrijk vinden. ,,Bijvoorbeeld een gezamenlijke pool van vrijwilligers of samenwerking op het gebied van besturen. Of wat dan ook. Het gaat er niet om dat ik met de ideeën kom, dat is nou juist aan de verenigingen.”

Van Putten zit samen met Jouke Fritsma achter Heteren Sociaal, een initiatief dat mensen bij elkaar wil brengen om de dorpsgeest in Heteren te bevorderen. Dat leverde onder meer het sociale hardloopevenement de Heterun op, opgezet door acht enthousiaste vrijwilligers die elkaar zijn tegengekomen dankzij Heteren Sociaal.

,,In het voorjaar van 2016 zijn we voor het eerst met zo’n acht, negen verenigingen bij elkaar gaan zitten. Van voetbalclub SDOO, tot de gymnastiekvereniging en het oranjecomité. Dat was om te kijken of we samen iets konden doen. Die kennismaking was heel gezellig en ook de tweede avond, maar daarna liep het wat minder.”

Van Putten heeft het idee dat de verenigingen extra activiteiten of samenwerking als een last ervaren. ,,Ik denk dat de verenigingen wel willen, maar aan de andere kant ook kijken of er iets voor hen in zit. Ik denk niet dat je meteen op nieuwe leden moet rekenen. Wel of je bijvoorbeeld het werk van die afzonderlijke penningmeester kan laten doen door een administratiekantoor of dat je niet langer tien Sinterklazen hebt, maar een Sinterklaas die langs alle verenigingen gaat. Maar daarvoor moet je wel buiten de gebaande paden willen gaan.”

Meer informatie op de facebookpagina van het Verenigingencollectief Heteren