Park De Wuurde, de parel die weer gaat glimmen

Overal in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: Leefbaarheidsgroep Park De Wuurde uit Elst met de renovatie van het park.
Door Kees Jansen

Denken in kansen en niet in problemen. Dat viel nog niet mee voor de omwonenden van het Elster park De Wuurde die zich bezig hielden met een plan voor de ‘parel van de buurt’. Maar het lukte. Inmiddels ligt het plan er, is er geld voor een deel van de uitvoering en loopt de aanvraag voor provinciale subsidie.

,,In 2015 hebben we een enquête en een bewonersavond over het park gehouden”, zegt Carien Klein Breteler, coördinator van leefbaarheidsgroep Park De Wuurde. ,,Er kwamen heel veel mensen op die avond, wel 60 of 70. Die vonden dat de parel in de wijk weer moest gaan glimmen en niet mat mocht worden.”

Dat dreigde wel te gebeuren. Bankjes waren weggehaald omdat ze door hangjongeren werden gebruikt, hondenpoep rukte op en door het teruggeschroefde onderhoud oogde het park slordig. ,,We hebben op die avond maar een vraag behandeld: wat vind je belangrijk voor het park?”

Na de bijeenkomst gingen zes bewoners in de zogeheten leefbaarheidsgroep aan de slag. ,,We werden begeleid door iemand van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Niet denken in problemen, zei hij. Ga na hoe je het graag wil zien. Dat was niet makkelijk, want je denkt toch al gauw: zet die bankjes terug of pak de hondenpoep aan.”

De plannenmakers uit de wijk gingen met plaatjes aan de slag om hun ideale park te bedenken en stapten ook in het park op jongeren af om te horen wat die wilden. Dat resulteerde in een plan waarin het park meer groen en kleur moet krijgen, met een educatief kabouterpad, egalisering van het trapveldje, een welkomstbord en een insectenhotel.

,,Bij het maken van de plannen hebben we met een aantal organisaties en verenigingen contact gezocht”, zegt Klein Breteler. ,,We hebben gemerkt dat hun enthousiasme overslaat op ons. Dat is zo leuk.”

Dit najaar moet het uit natuurlijke materialen te bouwen insectenhotel er staan. ,,Onze adviseur zei dat we moesten vieren als er ook maar iets te vieren valt. Zo krijg je namelijk meer betrokkenheid en hulp vanuit de buurt. Dus als het zover is, gaan we lawaai maken.”