Liefst elke dag activiteiten voor senioren in dorpshuis

Student van de HAN sport op de Wii met seniorenHet is levendig in dorpshuis De Schakel in Oosterhout. Ongeveer twintig ouderen uit het dorp en de directe omgeving (Slijk-Ewijk en Nijmegen-Noord) zijn bezig met evenwichtsoefeningen, boksen en bowlen op de Wii-spelcomputer. “Hartstikke leuk om te doen”, zegt deelnemer Jan Schilting (83) uit Oosterhout. “Je bent in beweging en hebt sociale contacten.”

En dat is precies de opzet die initiatiefnemer Luuk Mulders van Lucare voor ogen heeft met de Dagbesteding Ontmoeting Ouderen Oosterhout: elkaar treffen en iets doen wat je leuk vindt. “Ik heb een beetje spijt dat ik de term dagbesteding heb gebruikt, want dat spreekt mensen niet zo aan. Die denken: dat is niets voor mij. Maar het ontmoeten staat voorop, dat had ik meer kunnen benadrukken. Leeftijd speelt geen rol, ook vijftigers en zestigers zijn welkom.”

In eigen dorp

Samen met vrijwilligers en andere organisaties heeft hij vier keer proefgedraaid met activiteiten. “Ik ben de pilot begonnen omdat mensen nu naar andere plaatsen moeten voor een dagbesteding en dat vind ik jammer.” Mulders zocht eerst contact met het dorpshuis om te vragen of de activiteiten daar konden plaatsvinden. “Het is mooi als het bestuur van het dorpshuis er ook achter staat. Zo wordt het iets van ons allemaal en krijg je draagvlak.”

Sporten met de Wii

Voor de eerste twee bijeenkomsten op donderdagmiddag werkten Mulders en een aantal vrijwilligers samen met sport- en voedingscentrum I-Fit en ONS Gezondheidserf, die in het najaar onder de noemer Herfstkleuren zes activiteiten voor mensen in Oosterhout, Nijmegen-Noord en Slijk-Ewijk hebben georganiseerd. Mulders: “Zij hebben studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen erbij gehaald. Die kwamen met het idee om te sporten met de Wii. Daar was ik zelf nooit opgekomen. Het sloeg enorm aan.”

Op basis van bezoekerswensen

Het is de bedoeling dat er na de proefperiode vaker activiteiten komen. “Op termijn zou ik wel naar vijf dagen in de week willen”, zegt hij. “Dan ben je er voor mensen die een indicatie voor dagbesteding hebben, maar ook voor degenen die het leuk vinden even binnen te lopen voor een kop koffie en een praatje.” Het programma moet volgens Mulders op basis van wensen van de bezoekers worden samengesteld. “Mensen gaven aan dat ze het leuk vonden om wat met zingen te doen en met foto’s van oud-Oosterhout en dat hebben we de derde en vierde bijeenkomst dan ook gedaan.” Wie wilde, kon na afloop aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. “Dat deden veel mensen. Eten verbindt.”