Kinderen mogen het zeggen in de Rozenkamp

Overal in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: buurtbewoners van de Rozenkamp in Elst met een natuurspeelhoek op het speelterrein in de buurt.

Door Kees Jansen

De kinderen hadden het voor het zeggen bij het natuurlijker inrichten van de speeltuin aan de Rozenkamp in Elst. Ze mochten knippen en plakken, tekenen en schrijven om te laten zien wat ze wilden op hun speelplek.

,,Natuurlijk kon niet alles”, zegt mede-initiatiefnemer Heleen Wielders. ,, Maar we hebben pas achteraf gekeken of iets haalbaar was. Sommige kinderen wilden boomhutten met gangen tussen de huizen door, maar dat kan natuurlijk niet. Dat snapten ze ook wel als we het uitlegden.”

Er was genoeg wel haalbaar. Wielders: ,,Iets met water, meer verstopplekken, wat om in te klimmen en een plek om hutten te bouwen. Dat laatste wilden vooral de jongens.”

Het begon zo’n anderhalf jaar geleden toen buurtgenote Eva Remke op Wielders afstapte met het idee om aan de wijkspeeltuin wat natuurlijke speelelementen toe te voegen. ,,Nadat we met de kinderen om de tafel hadden gezeten, legden we de ideeën aan de buurt voor en zijn we daarna naar het wijkplatform Elst-Zuid gegaan.”

De vertegenwoordigers van het wijkplatform waren meteen enthousiast en hielpen de buurtbewoners in contact te komen met de gemeente. Wielders: ,,Doordat we al een paar dingen helder hadden, ging het daar vrij vlot. We wisten wat de kinderen wilden, hadden de goedkeuring van de omwonenden en wisten ook al het een en ander over de eisen die aan de materialen gesteld worden.”

De gemeente Overbetuwe stelde bij elkaar 5500 euro beschikbaar voor de plannen. ,,Daar doen we het mee”, zegt de wijkbewoonster. ,,Een waterpomp kost gauw duizend euro, maar als je die door een bedrijf laat plaatsen, komt daar nog eens veel geld bij. Door het zelf te doen, bespaar je dat.”

Remke en Wielders wisten ook elders voordeeltjes te halen. ,,Via iemand in de buurt kunnen we aan een rioolbuis komen en bij de gemeente ligt het verzoek om een te kappen boom als klimboom hier neer te leggen.”

De werkzaamheden worden door zo’n tien huishoudens in de buurt verricht. ,,Je ziet dat er leuke ontmoetingen tot stand komen”, zegt Wielders. ,,Twee mensen die bij elkaar om de hoek woonden en elkaar niet kenden, hebben zo contact gekregen. Het is niet het doel van die werkdagen, maar het is wel mooi dat het gebeurt.”