Even minder zwerfvuil na voorlichting op school Zetten

De zwerfvuilactiegroep uit Zetten met afvallessen op het Hendrik Pierson College.

Overal in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: De zwerfvuilactiegroep uit Zetten met afvallessen op het Hendrik Pierson College.

Door Kees Jansen

Enig idee wat er in twee rondes zwerfvuil opruimen in Zetten wordt opgehaald? Het antwoord is bijna schokkend: twintig volle vuilniszakken. De mensen van de zwerfvuilactiegroep Zetten hebben er de laatste dinsdag en zaterdag van de maand de handen en grijpers vol aan.

Scholieren van het Hendrik Pierson College (HPC) zorgen voor een deel van het zwerfvuil, zeggen Albert Dekker en Kees Sparreboom van de zwerfvuilbrigade. ,,Er ligt veel afval langs de schoolroute, blikjes, zakjes, pakjes, plastic flessen”, somt Sparreboom op. Dekker vult aan: ,,Niet alle scholieren zijn zo. Ik denk dat maar een klein percentage afval zomaar weggooit.”

Toch is voorlichting aan scholen belangrijk en daarom vroeg de schoonmaakgroep subsidie bij de gemeente aan voor afvallessen op het HPC. ,,We hadden een gesprek met de rector van de school en dat zwerfafval is hem ook een doorn in het oog”, vertelt Sparreboom.

In de lessen vertelde Peter Smith van de stichting Klean onder andere over de gevolgen voor natuur en dieren. ,,Ik weet niet waar het aan ligt”, zegt Sparreboom. ,,Maar het leek erop dat er die maand minder zwerfvuil lag dan anders. Maar dat was helaas maar een enkele keer.”

Albert Dekker nam vijf jaar geleden het initiatief voor de zwerfvuilactiegroep in Zetten. ,,Ik zag steeds meer vuil in de berm en op de weg liggen. En als het niet wordt opgeruimd, wordt het alleen maar erger. Ik heb toen een oproep in dorpskrant INZET geplaatst en we zijn met twee mensen begonnen op te ruimen. Langzaam groeide dat tot een club van tien mensen.”

Kees Sparreboom meldde zich destijds uit ergernis aan. ,,Ik stoor me mateloos aan dat vuil dat allemaal wordt weggegooid. Ik kan het niet laten liggen.”

Komend schooljaar willen de afvalruimers ook een rol spelen in de introductieperiode van het HPC. ,,Het zou mooi zijn als leerlingen met ons meelopen en zien wat er allemaal wordt weggegooid. Ook willen we graag jongeren bij onze groep halen voor hun maatschappelijke stage.”

Uitbreiding van de tien mensen tellende club is sowieso een wens van Dekker. ,,Het zou mooi zijn als we vier keer per maand konden schoonmaken. Met twintig mensen lukt dat.”

Opgeven: adekker04@gmail.com