Een speeltuin zoals kinderen ‘m willen, dat moet je vieren

Annemieke Uitvlugt in de nieuwe speeltuin ValburchtOveral in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: Inwoners van Valburg met de vernieuwing van speeltuin de Valburcht.

Door Kees Jansen

De vernieuwde speeltuin de Valburcht in Valburg is erg in trek. Ouders komen zelfs met de auto uit andere plaatsen naar de ruim opgezette speelplek om er hun kinderen te laten spelen. ,,Dan staan de auto’s hier voor de deur”, zegt Annemieke Uitvlugt. Ze woont tegenover de Valburcht en was betrokken bij de vernieuwing en het openingsfeest voor de speeltuin.

Toen de speeltuin er 15 jaar geleden net was, speelden haar kinderen er veel. Nu is Uitvlugt nog steeds voor veel mensen het aanspreekpunt. ,,Toen de gemeente een paar jaar geleden enkele toestellen weghaalde, ben ik meteen naar de Dorpsraad gegaan en met de gemeente in contact gekomen.”

De Valburgse kreeg toen te horen dat de speeltoestellen gevaarlijk waren en dat het nog twee jaar zou duren voordat er geld was voor het opknappen van het speelterrein. ,,Ruim een jaar geleden betrok de gemeente ons bij de plannen. Kinderen mochten bijvoorbeeld tekeningen maken van hoe zij de speeltuin wilden hebben.”

Een fietscrossbaan stond met stip op een bij de Valburgse basisscholieren en die kwam er dan ook. ,,Ook wilden we graag het grote speelkasteel, de Valburcht, houden, maar dat kon niet. Het was te slecht en een nieuwe zou 15.000 euro kosten”, zegt Annemieke Uitvlugt. ,,En dat geld was er niet.”

Toen de geheel opgeknapte speelplek klaar was, vroeg Uitvlugt met succes gemeentelijke subsidie aan voor een openingsfeestje. ,,Net in die tijd kwam vrijwilligersvereniging Het Zwarte Schoap naar mij omdat ze een midzomerfeest in de speeltuin wilden houden. Dat is mooi, zei ik. Dan hoeven wij alleen maar in te haken op dat initiatief.”

Ondanks het regenachtige weer was de opening een succes. ,,De burgemeester en de kinderburgemeester van Overbetuwe zijn geweest en de kinderen konden broodjes knakworst, popcorn en suikerspinnen eten. Ook hebben we samen een nieuw naambord gemaakt. Ik geloof dat de kinderen het erg leuk vonden. De kinderburgemeester is in elk geval de hele dag blijven spelen.”