Een leuker Oosterhout dankzij Zomerspektakel

Deelnemers aan de zeskamp tijdens het ZomerspektakelOveral in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: De commissie Zomerspektakel Oosterhout met een zomerfeest voor het hele dorp.

Door Kees Jansen

Honderden mensen uit Oosterhout hebben in juni weer genoten van het tweejaarlijkse Zomerspektakel. Deden mee aan de zeskamp, genoten op de ouderenmiddag met barbecue of kwamen naar de tent voor het feest op zaterdag of de oecumenische kerkdienst op zondagochtend.

,,Als je dit niet zou organiseren, zou de leefbaarheid in Oosterhout een stuk minder zijn”, zegt Jan Janssen, voorzitter van de commissie Zomerspektakel Oosterhout. Zijn broer Geert, vrijwilliger en als voorzitter van muziekvereniging Con Amore betrokken: ,,Wat is er nou mooier dan met een glaasje fris of bier samen naar de zeskamp te kijken en plezier te hebben? Het is daarnaast belangrijk voor de verhoudingen tussen de organiserende verenigingen.”

De verenigingen Con Amore, De Wielewoalers (carnaval) en jeugd- en jongerenvereniging Jejo zijn samen met een aantal vrijwilligers die niet bij een van de verenigingen zitten, de drijvende krachten achter het dorpsfeest. Dat werd dit jaar al voor de negende keer gehouden.

,,Die verenigingen kunnen vrijwilligers in eigen kring zoeken om de bar te bemannen of de tent op te zetten”, zegt Jan Janssen. Bij elkaar zijn in het weekend van het Zomerspektakel zeker 50 tot 60 vrijwilligers uit het dorp actief.

Geert: ,,Vrijdag hadden we een familieavond, met zanger Wes Leurs. Die zong met begeleiding van Con Amore liedjes van Toon Hermans. Op zaterdag hadden we met 150 mensen de tent vol bij de seniorenmiddag en ’s avonds was er feest met een coverband. Dan heb je zo 300 tot 400 mensen in de tent.”

Op zondagochtend zat de tent achter café-restaurant Merkus weer vol, maar dan met kerkgangers: rooms-katholieken, protestanten en leden van de kerkelijke gemeente Nijmegen-Noord. ,,Zondagmiddag was er de zeskamp. Dat is altijd het hoogtepunt”, zegt Jan Janssen. ,,Er doen dan altijd een stuk of twaalf teams mee van straten, vrienden of een clubje uit een vereniging. Ook langs de kant is er veel belangstelling, ook dit jaar weer.”

De organisatie moet nog evalueren, maar het is volgens de broers Janssen al wel bijna zeker dat er in 2019 weer een Zomerspektakel komt. ,,In principe gaan we door. Het is ook zo mooi om mensen een leuke middag of avond te bezorgen.”