Dorpshuis leeft op dankzij nieuw bloed

Initiatiefnemers dorpshuis BeatrixOveral in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: bewoners van Slijk-Ewijk met het organiseren van nieuwe activiteiten in het dorpshuis.

Door Kees Jansen

Bewoners van Slijk-Ewijk kunnen de laatste tijd voor steeds meer activiteiten in dorpshuis Beatrix terecht. Dat komt mede dankzij Jolanda van de Riet en Auke Verhaaf, twee ondernemende inwoners van het dorp.
,,Het was jammer dat er relatief weinig te doen was in het dorpshuis, vertelt Van de Riet. ,,Daarom is er een enquête gehouden onder de bewoners van Slijk-Ewijk om te horen wat mensen graag in het dorpshuis georganiseerd zouden zien." Verhaaf vult aan: ,,In het dorp hoorde je veel verhalen over hoe druk het vroeger was." Dorpshuis Beatrix is eigendom van de verenigingen in het dorp. De exploitatie is in handen van een pachter.
Uit de raadpleging van de dorpsbewoners bleek onder andere dat er behoefte was aan creatieve activiteiten. Van de Riet: ,,Zelf liep ik al een tijdje rond met het idee om iets met eten te doen. "
Dat werd Samen aan tafel, gezamenlijk eten op de eerste dinsdag van de maand. Naarmate er meer werd georganiseerd, groeide ook het aantal vrijwilligers. ,,Er meldden zich spontaan mensen aan die wilden helpen", zegt Van de Riet.
De eerste gezamenlijke maaltijd in het dorpshuis was direct al een succes. ,,Er aten zo'n zestien mensen mee. Dat aantal hebben we elke maand, behalve in de vakantie."

Met subsidie van de gemeente hebben de vrijwilligers kookgerei en een kast om het in op te bergen gekocht. Ook zijn er mensen ingehuurd om workshops bloemschikken en mozaïeken te geven. ,,Uit die workshops is de creatieve inloop voortgekomen, elke twee weken op woensdagmiddag."
Als het aan Verhaaf en Van de Riet ligt, volgen er nog veel meer nieuwe activiteiten. ,,Een benefietfeest voor een nieuwe kachel of een schuifwand in het dorpshuis bijvoorbeeld. Het is leuk als verenigingen daarbij samenwerken" Een andere wens: de bibliotheek wat uitbreiden. Van de Riet: ,,Door al dat soort zaken komt de loop er nog beter in.”