Alleen maar winnaars bij Special Sports Event

Overal in de gemeente Overbetuwe werken mensen samen om hun dorp krachtiger te maken. In deze serie praten we met een aantal van deze actieve bewoners. Welke klus pakten ze op, wat was het doel en hoe zorgden ze ervoor dat het lukte? Deze keer: De Driestroom en sportverenigingen uit Elst en omliggende plaatsen met het Special Sports Event.

Door Kees Jansen

Het Special Sports Event in Elst heeft wat op gang gebracht. Enthousiasme bij de ongeveer 150 deelnemers, samenwerking tussen verschillende verenigingen en een tevreden organisatie. En waarschijnlijk ook nog een aantal nieuwe leden voor clubs, al zijn de exacte cijfers daarover nog niet bekend.

,,Je hoort al wel her en der bij de verenigingen dat ze nieuwe mensen erbij hebben gekregen na 10 september”, zegt Jan Arts, voorzitter van de werkgroep Special Sports Event.

Arts is ambassadeur voor zorgorganisatie De Driestroom. In die functie kwam hij bijna drie jaar geleden op het idee om samen met verenigingen sportclinics voor mensen met een beperking te organiseren. ,,Die groep beweegt in het algemeen te weinig, dus het leek ons goed om op dat gebied iets te doen.”

De tijd was er volgens de Elstenaar op dat moment rijp voor. ,,De sportclubs waren bezig om ook buiten de verenigingsgrenzen te kijken en wij wilden vanuit De Driestroom graag samen met hen iets doen. Van beide kanten was er behoefte om iets voor de doelgroep te organiseren.”

De G-sport clinic, zoals het evenement toen heette, was een groot succes. ,,Voetbalclubs Spero, Elistha en hockeyclub HCOB deden mee met de organisatie en er waren 75 deelnemers. Daarvan meldden 25 tot 30 mensen zich aan als lid van een van de verenigingen.”

De clubs waren razend enthousiast. ,,Niet alleen over de nieuwe leden, maar ook omdat ze het leuk vonden om met elkaar samen te werken. Ze wilden meteen aan de slag met een tweede editie.” En die kwam er: op zondag 10 september van dit jaar.

,,Inmiddels waren er zeven verenigingen bereid om het te organiseren”, zegt Arts. Mede dankzij subsidie van de gemeente en bijdragen van sponsors was de begroting snel rond. ,,Voor dit doel zijn bedrijven graag bereid bij te dragen. En niet eens voor de naamsbekendheid, maar vooral omdat ze het zo’n sympathiek doel vinden.”

Hoewel de evaluatie nog moet worden gehouden, lijkt een derde editie er zeker te komen. ,,Dan doen ook verenigingen uit Lingewaard mee. Misschien gaan we het wel op twee locaties doen: een voor binnen- en een voor buitensporten.”