Veel of zeldzame dieren houden

Niet ieder dier is geschikt om in huis te worden gehouden. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld.

Daarnaast kan de gemeente aanvullende regels opstellen voor het houden van dieren in grotere hoeveelheden. Bijvoorbeeld als u wilt fokken of u het houden van dieren als hobby heeft.

Beschrijving

Niet ieder dier is geschikt om in huis te worden gehouden. De overheid heeft hiervoor regels opgesteld. Daarnaast kan de gemeente aanvullende regels opstellen voor het houden van dieren in grotere hoeveelheden. Bijvoorbeeld als u wilt fokken of u het houden van dieren als hobby heeft.

Dieren houden in grote hoeveelheden

De gemeente mag regels stellen aan het houden van dieren ter voorkoming of opheffing van overlast of van schade aan de openbare gezondheid. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en de aard, omvang en doel van de aanvraag kan de gemeente ontheffing verlenen.

Verkoop van dieren

  • U mag geen dieren verkopen aan kinderen onder de 16 jaar
  • U mag dieren niet in de etalage van uw winkelruimte zetten
  • U moet bij de verkoop van dieren schriftelijke voorlichting geven aan de koper
  • U moet vakbekwaam zijn

Ook zijn er regels voor:

  • de huisvesting, gezondheid en verzorging van gezelschapsdieren
  • het fokken en socialiseren van gezelschapsdieren
  • de vakbekwaamheid van de beheerder van de inrichting. De beheerder van de inrichting is degene die de dagelijkse leiding heeft.

Voorwaarden

Dieren houden in grote hoeveelheden.

Meestal is het verboden grote hoeveelheden dieren te houden, bijvoorbeeld tientallen honden en/of katten. Uitzonderingen: Instellingen zoals opvangcentra, asielcentra en dierentuinen hebben een ontheffing van het verbod.

Niet alle dieren zijn geschikt om in huis te houden.

Zoogdieren die u wel mag houden:

hond, kat, konijn, bruine rat, cavia, goudhamster, gerbil, nerts, paard, ezel, varken, geit rund, waterbuffel, damhert, midden Europese edelhert en schaap. Andere diersoorten mag u dus niet houden of alleen onder speciale voorwaarden.

Exotische dieren:

Sommige dieren kunt u houden onder speciale voorwaarden. Dat betreft: alpaca, kameel, Afrikaanse dwergmuis, klein behaard gordeldier, dwerghamster, eekhoorn, fret, rendier, laagland tapir, prevosts klapperrat, vicuña, dromedaris, Perzische woestijnmuis, lemming, witsnuitneusbeer, vetstaartgerbil, opossum, chinchilla, lama, sikahert, gambiahamsterrat en een aantal soorten wallaby's.

Alle andere soorten zijn verboden te houden. Voor vogels en reptielen komt ook een lijst van dieren die u wel, niet of onder speciale voorwaarden mag houden.

Aanpak

Bij het houden van dieren in grote hoeveelheden moet u een verklaring geven over:

  1. Plaats waar de dieren worden ondergebracht.
  2. De getroffen beveiligingsmaatregelen.
  3. Reden van uw aanvraag.

Wij adviseren u een schets te maken. Daarop zet u de situatie met de onderkomens en de beveiligingsmaatregelen.