rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs aanvragen of vernieuwen? Dan kunt u bij de gemeente terecht!

Afspraak Maken

Meenemen

  • bij uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs
  • bij vernieuwing: uw huidige rijbewijs (dit geldt ook voor het brommerrijbewijs)
  • een pasfoto (de fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto)

Prijs

Product Prijs (2017)
Rijbewijs € 38,50
Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing € 22,-

 

Rijbewijs kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U kunt de vermissing nu zelf aangeven tijdens de aanvraag voor een nieuw rijbewijs. Denk er wel aan dat u, als u dit heeft, een ander identiteitsbewijs meeneemt.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen. Doet u dit vóór 14.00 uur (let wel op onze openingstijden!), dan kunt u meestal het document de eerstvolgende werkdag ophalen. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.

Afhalen rijbewijs

Het afhalen van uw rijbewijs kan na 5 werkdagen (bij een vermissing kan het langer duren) en dit moet u ook persoonlijk doen. U moet uw oude rijbewijs meenemen bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs. Voor het ophalen van het rijbewijs gelden ruimere openingstijden en dit kan ook op afspraak.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn (eigen verklaring) voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • u een medische beperking heeft
  • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft
  • uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt

Meer informatie over de eigen verklaring.

Buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland woont en een buitenlands rijbewijs hebt, mag u daar nog een bepaalde periode mee rijden. Na deze periode moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, of opnieuw examen doen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW.

Rijbewijs als je 17 jaar bent?

Je hebt nu dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kan je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat je 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Je moet dan tot je 18de rijden onder begeleiding van de door jouzelf uitgekozen begeleiders. Meer informatie hierover vind je op de website van 2toDrive.

Code 95

Bezitters van een groot rijbewijs die het beroep van chauffeur willen uitoefenen, hebben te maken met de Richtlijn Vakbekwaamheid. Dit houdt onder andere in dat chauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, twee praktijktoetsen moeten doen. Deze toetsen komen naast het praktijkexamen. Ook wijzigen de theorie-examens. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Uitvoeringsinstantie

Gemeente

Subnavigatie