Rioolverstopping melden

Het riool kan verstopt raken of stankoverlast geven. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hoofdriool. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huisaansluiting tot op de erfgrens. Een verstopt doucheputje, wasbak of toilet moet u zelf, voor eigen rekening (laten) oplossen. Pas op voor malafide loodgieters. We krijgen wel eens signalen dat ontstoppingsbedrijven erg hoge tarieven in rekening brengen (tot wel €1.500) en aangeven dat dit bij de gemeente te verhalen is. De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen grond nooit. Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf met een KvK-nummer in.

Beschrijving

Wat kunt u zelf doen?

Is het riool verstopt? Als het water in uw gootsteen of uw douche niet meer doorloopt kunt u het volgende doen: probeer eerst met een zuignap of ontstopper de afvoer op gang te krijgen.

 • Zorg dat er een laagje water in de bak staat en dicht het overloopgat met een doek
 • Plaats de zuignap op de afvoer en druk deze helemaal in
 • Beweeg de zuignap op en neer tot er vuil uit de afvoer omhoog komt
 • Helpt dit niet, schroef dan de sifon (zwanenhals) los en maak deze grondig schoon. Ontvet de afvoer door er soda en heet water door te spoelen.

Helpt dit ook niet, dan zit de verstopping misschien ergens anders in de leiding.

Ontdek waar de verstopping zit

Als u niet weet of de verstopping in uw eigen deel van het riool zit, graaft u de erfscheidingsput op.

 • De erfscheidingsput is de grens tussen het gemeentelijke- en uw eigen deel van het riool. Dit zit 70 tot 130 cm onder de grond. Vaak op de rand van uw perceel. Let op: U mag niet zelf in gemeentegrond graven!
  • Op de interactieve kaart kunt u bekijken op welke plek uw woning of bedrijfspand en is aangesloten op het riool.
  • De plaats van de erfscheidingsput kan ook op de bouwtekening van uw woning of bedrijfspand staan.
 • Staat de erfscheidingsput droog? Dan zit de verstopping in uw eigen deel van het riool en moet u de verstopping zelf oplossen. U kunt daarvoor een ontstoppingsbedrijf laten komen. U betaalt dan zelf de kosten.
 • Staat er water in de erfscheidingsput? Dan zit de verstopping in het gemeentelijke deel van het riool. Geef de verstopping aan ons door, of bel bij spoed 14 0481 om de verstopping te melden. Ga de verstopping niet zelf of via een ontstoppingsbedrijf oplossen. Het is dan niet mogelijk om te achterhalen wat het probleem is. De kosten krijgt u dan niet vergoed.

Zit de verstopping in het gemeentelijk deel van de riolering? Dan kunt u de kosten tot €135,- vergoed krijgen voor het opgraven van het erfafscheidingsputje. U moet wel een factuur meesturen. Dit kan per post of per e-mail, t.a.v. het Verzekeringsbureau.

Aanvraag

Neem altijd contact met ons op in de volgende gevallen:

 • Als het nodig is om in de openbare grond te graven, zoals de stoep;
 • Als de gevel van de woning de erfgrens is en u aan kunt geven waar de leiding het pand verlaat;
 • Bel 14 0481 om verstopping van het gemeentelijk riool te melden. Buiten kantooruren belt u (0481) 36 15 05.

Meer informatie