paspoort

Om naar het buitenland te reizen, heeft u een geldig reisdocument nodig. Een paspoort is over de hele wereld geldig.

Afspraak Maken
Tijdens openingstijden van team Publiekszaken kunt u ook zonder afspraak terecht.

Meenemen

  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (ook uw buitenlandse reisdocumenten), ook als deze zijn verlopen (paspoort, identiteitskaart)
  • als als uw reisdocumenten verlopen zijn, of u heeft geen reisdocumenten en u heeft wél een geldig rijbewijs, neem deze dan ook mee.
  • een pasfoto (de fotograaf ken de vereisten voor een pasfoto)

Denk er ook aan dat u altijd zélf uw paspoort komt aanvragen. Iemand anders kan dit niet voor u doen.

Prijs

Product Prijs (2017) Geldigheidsduur
Paspoort vanaf 18 jaar € 64,50 10 jaar
Paspoort tot 18 jaar € 51,- 5 jaar
Extra kosten bij een spoedaanvraag € 47,50  

 

Kinderen / minderjarigen

Minderjarigen (tot 18 jaar) moeten bij hun aanvraag schriftelijke toestemming hebben van iedereen die het gezag heeft. De minderjarige moet ook altijd zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het ophalen van het paspoort.
Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te kunnen reizen. U kunt uw kind(eren) niet meer in uw paspoort laten bijschrijven.

Toestemmingsverklaring

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U kunt de vermissing nu zelf aangeven bij de gemeente. Het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet, om misbruik met uw paspoort te voorkomen. Dit kan direct via de website (met DigiD) of via een formulier. Bent u van plan om meteen een nieuw paspoort aan te vragen, dan kan het ook op het gemeentehuis worden gedaan, tegelijk met de aanvraag. Denkt u er wel aan dat u, als u dit heeft, een ander geldig identiteitsdocument meeneemt.

Online regelen                    Formulier vermissing reisdocument

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen. Doet u dit vóór 14.00 uur (let wel op onze openingstijden!), dan kunt u meestal het document de eerstvolgende werkdag ophalen. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden.

Afhalen paspoort

Het afhalen van uw paspoort kan na 5 werkdagen (bij een vermissing kan het langer duren) en dit moet u ook persoonlijk doen. Dit geldt ook voor kinderen. U moet uw oude paspoort (als u dat heeft teruggekregen bij de aanvraag) meenemen bij het ophalen van uw nieuwe paspoort. Voor het ophalen gelden ruimere openingstijden en dit kan ook op afspraak.

Noodpaspoort

Als u uw paspoort bent kwijtgeraakt en u moet wel onmiddelijk op reis, dan kunt u een noodpaspoort aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Reizen met kinderen

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Meer informatie kunt u lezen op de website van Defensie.

Wonend in het buitenland

Woont u in het buitenland en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een paspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade in het land waar u woont. Als u in Nederland bent, dan kunt u ook bij enkele gemeenten terecht: Den Haag, Enschede, Maastricht, Oldambt, Echt-Susteren, Bergen op Zoom, Montferland of aan de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol.

Bijzonderheden

Wetten

Uitvoeringsinstantie

Rijk(sdienst)

Subnavigatie