Compostvaten kopen

Een compostvat maakt mest van uw groente, fruit- en tuinafval. De mest uit het compostvat kunt u gebruiken voor uw tuin. Een compostvat kunt bij de gemeente kopen.

Online regelen met DigiD >>

Online regelen zonder DigiD >>

Voorwaarden

U kunt alleen een compostvat bij ons aanvragen als u in onze gemeente woont.

Wel in het compostvat

Aardappelschillen, etensresten, theebladeren en zakjes (zonder nietjes), schillen van citrusfruit (beperkt) en ander fruit, koffiedik, resten van groente, eierschalen, doppen van noten, houtas (beperkt), verlepte bloemen/kamerplanten (beperkt), onkruid (beperkt), gemaaid gras, bladeren, coniferen, hulstblad, dennennaalden, stro (beperkt), zaagsel (beperkt), tuinaarde, potgrond, zand, turf(molm).

Niet in het compostvat

Visgraten, houtskool, peuken, sigarettenas, zieke planten, stofzuigerzak en inhoud, poep van huisdieren, kattenbak- en vogelkooikorrels, wol, watten, vodden, bagger uit goot of sloot.

Gebruik van compost

  1. Spreidt eens per jaar een laagje ter dikte van ongeveer anderhalve centimeter compost over uw tuin. De optimale maanden hiervoor zijn maart en april (bij zware kleigrond in de herfst). U heeft ongeveer tien kilo compost per m2 tuinoppervlak nodig. Teveel compost is niet goed. Bij een te hoge concentratie compost rond wortels van planten en bloemen is verbranding van de wortels niet uitgesloten.
  2. Te zanderige grond wordt beter bewerkbaar en beter vochthoudend met toevoeging van compost.
  3. Te vette grond wordt beter bewerkbaar en beter luchtdoorlaatbaar als u er een deel compost en een deel zand doorheen werkt.
  4. Compost, gemengd met wat aarde, is goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde.
  5. Compostwater is heel voedzaam. Doe voor compostwater een gieter half vol met compost en vul deze verder met water. Roer de compost goed door het water. Compostwater is nuttig als oppepper voor planten en bloemen in de groeiperiode, met name tijdens droogte. Ook kunt u compostwater gebruiken om kale plekken in het gazon weer dicht te laten groeien.

Kosten

Een compostvat kost in 2019 € 17,-. en wordt gratis bij u thuis bezorgd.

Subnavigatie