Andere achternaam gebruiken
U wilt met een andere naam aangeschreven worden door de overheid? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of juist uw meisjesnaam? Dit vraagt u aan bij de gemeente.
Beschrijving
Na trouwen, geregistreerd partnerschap, echtscheiding of het overlijden van uw partner kunt u overheidsorganisaties vragen u aan te spreken met een andere achternaam. U regelt dit bij de gemeente.
Verander achternaamgebruik (met DigiD)
Regelen zonder DigiD
- U kunt uw naamgebruik ook aan de balie regelen tijdens onze openingstijden. Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of identiteitskaart).
- Of schrijf een brief waarin u uitlegt welke naam u wilt gebruiken. Stuur deze brief met een kopie van uw legitimatiebewijs naar de gemeente.
Voorwaarden
- Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.
- De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).
- Wij verwerken uw naamskeuze in de BRP (Basisregistratie Personen). Andere overheidsorganisaties die de BRP gebruiken weten dan ook uw nieuwe achternaam.
- U geeft uw nieuwe achternaam zelf door aan andere instellingen en bedrijven.
Uit welke namen u kunt kiezen
Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee wij u aanschrijven:
- J. de Wit
- J. Jansen
- J. de Wit-Jansen
- J. Jansen – de Wit
Meer informatie
Het is in sommige situaties ook mogelijk uw voor – of achternaam te wijzigen. Meer informatie over naamswijziging vindt u op de website van Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.