Aangifte doen van overlijden

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Dit doet u voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Beschrijving

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Doe dit voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Vaak doet de begrafenisondernemer dit namens de nabestaanden. De gemeente zorgt ervoor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast.

Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.

Door het coronavirus werken wij nu alleen op afspraak.

Online regelen >>     Afspraak maken >>

Voorwaarden

U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig.

Aanpak

Zo doet u aangifte van overlijden:

  • Begrafenisondernemers kunnen online aangifte van overlijden doen.
  • Ook kan er meteen een afspraak gepland worden voor een begrafenis op een van onze algemene begraafplaatsen.
  • Wilt u zelf aangifte van overlijden doen? Dat kan. Neem contact op met het team Externe dienstverlening. Zij kunnen u vertellen wat u nodig heeft.

Doe de aangifte voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Woonde de overleden persoon in een andere gemeente? U hoeft het overlijden niet zelf door te geven aan deze gemeente. Dit doet de gemeente waarin de persoon overleden is. 

Kosten

  • Aangifte doen van overlijden is gratis;
  • Een kopie van de overlijdensakte kost € 14,00;
  • Een meertalig modelformulier kost € 14,00.