Zoekt u een oplossing voor vervoer? Bijvoorbeeld omdat het niet meer lukt om auto te rijden? Zou u graag met het openbaar vervoer willen reizen, maar weet u niet goed hoe dat moet? Wilt u weten waar u een scootmobiel of een rolstoel voor een dag kunt lenen? We geven u graag tips om u op weg te helpen. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Hulp van vrijwilligers

Mensen willen elkaar graag helpen. Kan iemand in uw omgeving iets voor u betekenen? Ook vrijwilligersorganisaties bieden hulp. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Stichting Algemene Hulpdienst Elst(externe link) voor hulp bij vervoer.

Openbaar vervoer

  • Weet u niet goed hoe het openbaar vervoer werkt? Bij Ervaar het OV(externe link) staan mensen voor u klaar om uit te leggen hoe het openbaar vervoer werkt.
  • Maakt u gebruik van een rolstoel en wilt u met het openbaar vervoer reizen? Kijk op haltescan.nl(externe link) om te zien welke haltes voor rolstoelen zijn ingericht.
  • RRReis.nl(externe link) biedt mogelijkheden voor als uw reis met het openbaar vervoer heel erg lang duurt. Bijvoorbeeld doordat u meerdere keren moet overstappen. Zij kunnen daarnaast helpen als er geen openbaar vervoer rijdt op de momenten dat u graag wilt reizen.
  • Heeft u een beperking waardoor u niet zelf met het openbaar vervoer kunt reizen? Dan kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Uw begeleider reist dan gratis met u mee. Kijk op de website van Argonaut(externe link) voor de voorwaarden en om de kaart aan te vragen. Moet u verder dan 25 kilometer reizen? En lukt dat niet met het openbaar vervoer door een beperking of ziekte? Dan is de Valys-pas(externe link) misschien een optie. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Reizen met een reisbuddy

Heeft u een beperking en wilt u graag zelfstandig reizen? Misschien is een reisbuddy iets voor u. Op de website van MEE Gelderse Poort(externe link) vindt u hier meer over. Neem contact met ons op als u hier gebruik van wilt maken.

Fiets, driewieler, scootmobiel, rollator

Heeft u al aan een (elektrische) fiets gedacht? Als fietsen lastig is, dan is een aangepaste fiets misschien een mogelijkheid. Maar ook een driewieler, scootmobiel of rollator kunnen handig zijn. Deze zijn vaak tweedehands te koop. Een fiets en een rollator betaalt u zelf, maar lukt het niet om een driewieler of scootmobiel aan te schaffen? Neem dan contact met ons op. Misschien kan de gemeente ondersteuning bieden. Het is ook mogelijk om een scootmobiel voor een dag te lenen. Kijk op de pagina Scootmobiel of rolstoel lenen om te zien waar u terecht kunt. Een rollator is te leen via de uitleenservice van Medipoint(externe link).

Rolstoel

Als u een rolstoel nodig heeft, dan kunt u deze voor een half jaar gratis lenen via de zorgverzekering. U kunt daarnaast terecht bij de uitleenservice van Medipoint(externe link). En kijk ook eens op de pagina Scootmobiel of rolstoel lenen voor een dag. Heeft u de rolstoel langer dan een half jaar nodig, neem dan contact met ons op. Op SGO-overbetuwe.nl(externe link) en OnsOverbetuwe.nl(externe link) kunt u zien welke gebouwen in uw omgeving rolstoelvriendelijk zijn ingericht.

Advies ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt mensen om de dagelijkse activiteiten weer uit te voeren als dat niet lukt. Bewegen en verplaatsen hoort daar ook bij. Zoekt u een ergotherapeut bij u in de buurt? Kijk eens op OnsOverbetuwe.nl(externe link). Kies daar voor de sociale kaart en zoek op ergotherapeut.

Hulpmiddelen

Wilt u weten welke hulpmiddelen er nog meer zijn om in beweging te blijven? Neem ook eens een kijkje op de website Hulpmiddelenwijzer(externe link).

Gehandicaptenparkeerkaart/ gehandicaptenparkeerplaats

Aanvragen voor de Gehandicaptenparkeerkaart of de Gehandicaptenparkeerplaats worden afgehandeld door de gemeente.

Hulp nodig?

Lukt het u met bovenstaande tips niet om vervoer te regelen? Of komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. We kunnen ook samen bekijken wat er bij de gemeente mogelijk is vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)(externe link)* We helpen u graag en staan voor u klaar.

*De Wmo kent een eigen bijdrage van €20,60 per maand.

Contact opnemen

Meer weten?

Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?