Gemeente Overbetuwe, Stichting Beheer Bedrijvenpark De Schalm en Rabobank gaan samenwerken om bedrijventerrein De Schalm in Andelst te vergroenen. We hebben de ambitie om samen met vastgoedeigenaren en ondernemers het bedrijventerrein te verduurzamen. Dit geldt voor de eigen kavels én voor de openbare ruimte. Het doel is een energieneutraal, circulair en klimaatbestendig bedrijventerrein in 2050. De samenwerking tussen de partijen heet de Green Deal.

Convenant ondertekend

De Green Deal werd maandag 8 april ondertekend door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder, directeur Coöperatieve Rabobank Martin Visser en voorzitter Ramon van Reine van de beheerstichting bedrijventerrein De Schalm. In de overeenkomst staan de doelen en afspraken voor de samenwerking.

Het belang van de samenwerking

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe is opgetogen over de samenwerking: “Onze ambitie is in 2050 energieneutraal te zijn. Daarom ben ik heel blij met deze eerste Green Deal voor De Schalm. Dit is het eerste bedrijventerrein dat we samen met ondernemers en Rabobank gaan verduurzamen. Pakt deze pilot goed uit, dan willen we graag ook aan de slag met andere bedrijventerreinen.”

Volgens Martin Visser van de Rabobank beschermen ondernemers met duurzame maatregelen niet alleen het milieu, maar voegen ze ook waarde toe aan hun vastgoed en hun concurrentiepositie. “Samenwerking tussen de ondernemers is essentieel, omdat de uitdaging voor een individuele partij te groot is om aan te pakken. Onze bank ondersteunt door het delen van kennis en netwerk, maar biedt ook financiële oplossingen om zo samen duurzame en circulaire ambities te realiseren.”

Ramon van Reine van beheerstichting bedrijventerrein De Schalm: “Door bedrijfspanden te verduurzamen verhoog je de pandwaarde en vergroot je de verhuurbaarheid. Daarnaast wil je als werkgever een fijne, groene werkomgeving creëren voor de werknemers. Ik verwacht dat wij juist door samen te werken met de gemeente Overbetuwe en de Rabobank meer slagkracht en kennis hebben om een verduurzamingsslag te maken. Uiteindelijk is het in het belang van alle partijen om De Schalm klaar te stomen voor de toekomst.”

Aan de slag

Na de ondertekening volgen als eerste stap gesprekken met vastgoedeigenaren en gebruikers. Welke kansen zien eigenaren en gebruikers voor verduurzaming en waar ligt de grootste behoefte? Aan bod komen thema’s zoals energiebesparing, opwekking van duurzame energie, aardgasvrij maken, infrastructuur voor laadpunten, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Na deze gesprekken wordt duidelijk hoe De Schalm het beste verduurzaamd kan worden en welke concrete acties hiervoor nodig zijn.