Eind vorig jaar hebben we inwoners gevraagd een vragenlijst in te vullen over isoleren en energie besparen. Reden voor de vragenlijst is dat Overbetuwe in 2050 energieneutraal wil zijn. Een opdracht die we niet alleen kunnen, maar waar we als gemeente samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de schouders onder moeten zetten.

Om in 2050 energieneutraal te zijn moeten we de overstap maken naar een duurzame vorm van verwarmen (warmtetransitie). Dit betekent dat we uiteindelijk onze woningen, bedrijven, scholen, sportgebouwen, bibliotheken, enzovoort, niet meer met gas verwarmen, maar op een andere manier. Voordat dat we die overstap kunnen maken, is er nog werk te doen. Bijvoorbeeld het goed isoleren van woningen en gebouwen en energie besparen (energietransitie). Maar ook onderzoeken welke andere manieren van verwarmen in Overbetuwe kunnen. Want naast het gebruik van een warmtepomp, is er nog meer mogelijk.

De uitkomst van de vragenlijst gebruiken we vooral als meetlat, omdat de uitkomst niet representatief (niet alle groepen inwoners hebben hun stem laten horen) genoeg is. Maar er zijn zeker punten naar voren gekomen waar we mee aan de slag gaan.

Heeft u interesse in het volledige rapport? Stuur een e-mail naar duurzaamheid@overbetuwe.nl en we sturen het per e-mail naar u toe.

In het kort de belangrijkste uitkomsten

De vragenlijst is voor een groot deel ingevuld door inwoners die al betrokken en in sommige gevallen al actief betrokken zijn bij het thema duurzaamheid. Zij weten dat klimaatneutraal worden geen makkelijke opgave is. Dat het inzet vraagt en kosten met zich meebrengt. De minder betrokken inwoners zijn met de vragenlijst niet in beeld gebracht.

Betrouwbare informatie

Inwoners verwachten van de gemeente goede en betrouwbare informatie. Dit vindt u onder andere te op onze eigen website en ons Energieloket(externe link). Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om informatie, kennis en tips van inwoners, dorps- en wijkraden, gemeente en andere partners samen te brengen in één platform.

Financiële ondersteuning

Reden om niet te verduurzamen zijn de kosten. Steeds zoeken we naar mogelijkheden om inwoners financieel te ondersteunen in het verduurzamen van de woon- en leefomgeving. Dit doen we op dit moment met onder andere de Energiefixers en de steenbreekacties zoals tegelruilen en het adopteren van openbaar groen. Maar ook met verschillende subsidies zoals isoleren voor doe-het-zelvers en de Ontzorgingsaanpak voor inwoners met financiële problemen.

Technisch advies

Als inwoners verduurzamingsplannen hebben, dan willen ze graag extra ondersteuning en advies. Bijvoorbeeld voor het kopen van de juiste materialen, het maken van een stappenplan en bij het uitvoeren van maatregelen. Daarom proberen we bij de verschillende acties professionals te betrekken die u goed kunnen adviseren. Zoals bijvoorbeeld bij de Doe-het-zelf-actie waar gratis gebruik kan worden gemaakt van een coach of op kijk en vergelijk warmtepompen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Ook deze hulpbronnen proberen we steeds meer uit te breiden.